Hastings, East Sussex By BBM Sustainable Design

Positioned on the edge of parkland in the St Helen’s Wood area of Hastings, this remarkable four-bedroom house was built by the current owners and completed in 2009 to a design by BBM Sustainable Design. The house perches atop a hillside plot, overlooking an intriguing garden inspired by the owners’ travels through the rainforests of Brazil.

5873-Hillside-19-950x633.jpg

5873-Hillside-13-950x633.jpg

The house, clad in cedar, is located on a quiet no-through road and approached via a gravel driveway with parking space for two cars. Internal accommodation extends to approximately 1,800 sq ft and is arranged over three levels. Entry is to an open-plan ground floor with kitchen, dining area, and living room. Front-facing clerestory windows and floor-to-ceiling glazing across the rear aspect flood the space with natural light. Glazed sliding doors open over the dining area and to a decked balcony, with an eye-level view into the canopy of trees, and to the terrace and garden below.

An oak staircase with steel and glass balustrade ascends to the first floor which comprises the master bedroom with walk-in wardrobe and en-suite shower room.

5873-Hillside-23-950x633.jpg

5873-Hillside-21-950x633.jpg

5873-Hillside-15-950x631.jpg

On the lower ground floor is a utility room, a large bathroom finished in black slate, and three double-bedrooms with underfloor heating throughout. The two larger bedrooms have built-in wardrobes and the wonderful use of glazing continues with access to the rear decked terrace.

The garden, in its maturity and dramatic contours, offers an overwhelming sense of secluded wilderness. Steps made from railway sleepers meander through the captivating landscape of the steep decline to an insulated and dry-lined summer house with picture window and sliding doors to a decked area looking out over a stream at the foot of the garden.

 

5873-Hillside-9-950x633.jpg5873-Hillside-14-950x633.jpg

The house, which is super-insulated, operates an air source heat pump, MVHR unit (mechanically ventilated heat recovery unit), and employs a rainwater harvesting system.

Hillside Road, on which the property is located, is less than 100 metres from St Helen’s Wood, a 104-acre nature reserve of ancient woodland and wildflower meadows. It is within walking distance of Ore railway station, from which trains to London take approximately 1 hour 50 minutes. Hastings railway station is also a short drive away, from where more regular direct trains run to London (journey time to Charing Cross 1 hour 30 minutes). The house is approximately two miles from the seafront and central Hastings. Nearby Hastings Old Town provides a good range of shops and cafes and there is green space at the popular Alexandra Park nearby.

Current Market Price: £695,000 – See more on TheModernHouse.com

idlesocietyco

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.